Piękne włosy a dieta

Piękne włosy a dieta

Włosy stanowią nieodłączny atrybut kobiecego piękna od wieków, a nawet tysiącleci. Każda kobieta pragnie mieć gęste i lśniące włosy jak z reklamy szamponu do włosów. O tym, że stan naszych włosów to w dużej mierze zasługa genetyki i ogólnie naszego sposobu pielęgnacji na co dzień to sprawa bezsporna.

Jednak nie wszystko zależy do struktury naszego DNA i na stan naszej czupryny mamy wpływ my sami i nasze nawyki żywieniowe oraz tryb życia. Włosy nie znoszą dymu papierosowego, gumek i spinek do włosów, prostownic i gorących nawiewów z suszarek.

Także nieodpowiednie szczotki i grzebienie oraz masa środków utrwalających fryzurę np. żel, lakier, lotion, itp. osłabiają kondycję naszych włosów i wbrew zapewnieniom producentów tychże kosmetyków włosy nie staną się wcale gęstsze, a co gorsza mogą stać się łamliwe, rozdwojone i nadmiernie wypadać.

Aby wspomóc regenerację włosa i jego cebulek należy zmienić nawyki żywieniowe i zafundować włosom odpowiednią dietę. Produkty bogate w cynk oraz witaminy z grupy B i H (biotyna) sprawiają, że włosy stają się mocne i lśniące. Należy więc spożywać: ryby, drób, podroby, orzechy włoskie, migdały, zielone owoce i warzywa oraz jajka i pełnoziarniste produkty zbożowe, drożdże.

Również herbatki ziołowe z pokrzywy, rumianku, bratka oraz zielona herbata wpływają zbawiennie na cebulki włosów, powodując lepsze ukrwienie skóry włosy i tym samym powstawanie nowych mieszków włosowych na głowie. Stosując się do powyższych zaleceń żywieniowych należy odstawić na pewien czas suszarkę i lokówkę a na rezultaty nie trzeba będzie długo czekać.