Wszystko o dorszu

Dorsz – właściwości zdrowotne i propozycje zastosowań w kuchni

Jeszcze kilkanaście lat temu dorsz był jedną z najtańszych i najmniej docenianych ryb. Dziś jest natomiast uznawany za rybę wykwintną, smaczną i zdrową, co dobrze widać także po jego wysokiej cenie. Rosnąca popularność dorsza wynika z doskonałym właściwości zdrowotnych, jakie posiada oraz szerokiego spektrum zastosowania w kuchni. Dlaczego warto spożywać dorsza i jak go przygotować w wersji smażonej?

Dorsz i jego właściwości zdrowotne

Dorsz jest rybą szczególnie cenioną za swoją niską kaloryczność – w 100 g jego mięsa znajduje się bowiem zaledwie 78 kcal, co czyni z niego idealny wybór dla osób na diecie. Mięso dorsza jest chude oraz zawiera bardzo mało cholesterolu, przez co jest szczególnie polecane osobom starszym oraz mającym stwierdzony podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Tłuszcze znajdujące się w dorszu to w większości jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dorsz zawiera ponadto spore ilości wartościowego i łatwo przyswajalnego białka i z tego powodu warto go podawać dzieciom i młodzieży, osobom starszym oraz aktywnym fizycznie.

W składzie dorsza znajdują się także witaminy, w tym te szczególnie cenione z grupy B oraz minerały takie, jak m. in. fosfor, magnez, jod i selen. Dwa ostatnie mają bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Spożywane dorsza jest bowiem w stanie poprawić pracę układu hormonalnego oraz wspomóc tarczycę w jej prawidłowym funkcjonowaniu. W składzie dorsza znajduje się także sporo protein oraz aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać, muszą zostać więc dostarczone z zewnątrz. Zaledwie 100 g tej ryby zapewnia pokrycie ok. 50% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na aminokwasy egzogenne.

Gotowany, pieczony i smażony dorsz oraz jego praktyczne zastosowanie w kuchni

Dorsz jest bardzo wdzięczną pod względem kulinarnym rybą, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Szczególną popularnością cieszy się smażony dorsz, który jest szybki i prosty w wykonaniu oraz bardzo smaczny. Oprócz tego, ryba ta doskonale smakuje także upieczona w piekarniku oraz w wersji gotowanej. Ciekawym sposobem na wykorzystanie dorsza w kuchni jest bowiem także przygotowanie na jego bazie zupy rybnej. W krajach skandynawskich chętnie przygotowuje się natomiast pulpety z dorsza, które są delikatne w smaku oraz szczególnie lubiane przez najmłodszych.

Najprostszym sposobem na włączenie dorsza do swojej diety jest jego przygotowanie w wersji smażonej. Smażony dorsz jest mało wymagający w wykonaniu, smaczny oraz idealny jako główne danie obiadowe. W celu jego wykonania potrzebne będą 3 szt. ryby, olej, cytryna, 1 jajko, 5 dag bułki tartej, sól i pieprz do smaku. W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy rybę. Doprawiamy ją pieprzem i szczyptą soli oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy dorsza w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy rybę na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż smażony dorsz delikatnie się zarumieni.