Sezon grillowy

Czas na otwarcie sezonu grillowego

Sezon grillowy to czas relaksu w gronie najbliższych, swobodnej atmosfery oraz… pysznego jedzenia! W tym roku z powodu epidemii koronawirusa ograniczamy do minimum spotkania ze znajomymi, a nie każdy z nas ma dostęp do ogrodu lub innej otwartej przestrzeni. Właśnie dlatego proponujemy przepisy na alternatywne dania z grilla, które możemy przygotować bez wychodzenia z domu!

Jeżeli zastanowimy się nad jednym sosem, którego nie może zabraknąć na naszych stołach w sezonie grillowym, prawdopodobnie większość z nas wskaże musztardę. W takim przypadku doskonale sprawdzi się Musztarda Kielecka delikatesowa w wygodnym, nowym plastikowym opakowaniu. Jest to nie tylko doskonały dodatek do mięs, ale także składnik rozmaitych marynat i sosów.

Marynata idealna

Wymarzona marynata to taka, która idealnie uzupełni niemal każdy rodzaj mięsa. Poniższy przepis wykorzystać możemy zarówno do klasycznej karkówki, jak i do nóżek lub piersi z kurczaka. Jej intensywny smak i aromat sprawią, że nie będziemy chcieli sięgać już po żadną inną recepturę! Do przygotowania marynaty na około 1 kg mięsa potrzebne będą:

1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
poł łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka rozmarynu

Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej na średnim ogniu. W przypadku karkówki będzie to ok. 6-7 minut z każdej strony.

A co z kuchnią roślinną?

Nie zapominamy także o fanach kuchni wegetariańskiej! Grillowane warzywa również możemy przyrządzić we własnej kuchni, bez wychodzenia z domu. Aby uzupełnić nasz posiłek o porządną porcję białka, możemy wzbogacić go wędzonym tofu w wyśmienitej marynacie musztardowej. Zaczynamy od połączenia w niewielkim naczyniu łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej, łyżeczki miodu, łyżki oliwy, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku oraz odrobiny soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pokrojone na plasterki tofu i układamy na patelni grillowej. Następnie kładziemy na niej grube plastry cukinii i bakłażana, krążki cebuli oraz paprykę. Warzywa solimy i posypujemy ulubionymi przyprawami, możemy także skropić je odrobiną oliwy z oliwek. Całość smażymy przez kilka minut z każdej strony – do czasu, kiedy warzywa zrobią się miękkie, a tofu nabierze złocistego koloru.

Te proste przepisy sprawią, że sezon grillowy na dobre zagości w naszym mieszkaniu. W czasach, kiedy wychodzenie z domu nie jest wskazane, pozwolą nam one zasmakować prawdziwie letniej, beztroskiej atmosfery!