Naleśniki wegańskie

Pyszne naleśniki wegańskie

Naleśniki smakują świetnie i na słodko, i w wersji wytrawnej. Istnieje mnóstwo ich odmian oraz pomysłów, z jakimi dodatkami je serwować. W różnorodnych formach są popularne w kuchniach z wielu stron świata: francuskie crepes, wschodnie bliny, amerykańskie pancakes, indyjskie dosa i roti– to tylko wybrane przykłady tych smakowitych placków.

Lista składników na wyśmienite, wegańskie naleśniki nie jest długa, warto jednak postawić na produkty dobre jakościowo. Wszyscy, którzy w codziennych wyborach zakupowych starają się wspierać polskich producentów, mogą wygodnie zamówić je online w sklepie Sante. Mąka naturalna z rodzinnej firmy (bez sztucznych polepszaczy jakości), naturalny, niefiltrowany olej rzepakowy tłoczony na zimno i nieodzowny w tym przepisie napój owsiany Sante Organic – z certyfikatem BIO, wyprodukowany z certyfikowanego owsa, o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. A jako dodatek – dżem z moreli, w 100% naturalny i bez środków konserwujących lub smakowita, oryginalna czekośliwka.

Delikatne, pyszne naleśniki wegańskie na bazie napoju owsianego Sante Organic – to idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek, który zachwyci wszystkich smakoszy!

Naleśniki wegańskie z dżemem morelowym

Składniki:
1 szklanka napoju owsianego Sante Organic

2 szklanki mąki pszennej

30 ml oleju

dżem morelowy

szczypta soli morskiej jodowanej Sante

1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce napój roślinny, wodę, mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto powinno być płynnej konsystencji. Odstaw ciasto na ok. 15 minut. Do ciasta dodaj olej i wmieszaj go dokładnie w masę. Jeśli ciasto okaże się za gęste, dodaj odrobinę napoju roślinnego. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki z dwóch stron na odrobinie oleju. Przygotowane naleśniki posmaruj dżemem morelowym i złóż w kopertki lub zwiń w rulonik. Podawaj udekorowane świeżymi owocami.

Smacznego!

Napój owsiany Sante Organic – to napój w 100% pochodzenia roślinnego, który zachwyca kremową konsystencją i delikatnie owsianym smakiem. Został wyprodukowany z ekologicznego owsa i posiada certyfikat BIO. To produkt bez dodatku cukrów i bez sztucznych dodatków. Wyróżnia go niska zawartość tłuszczów nasyconych i niska zawartość soli. Wspaniale smakuje solo, idealny jako dodatek do koktajli, kawy, herbaty. Z dodatkiem płatków czy musli stanowi pyszne, pożywne i szybkie śniadanie. Ma wiele zastosowań kulinarnych – m.in. jako składnik do przygotowania naleśników wegańskich.