biologia

Dietetyk – jak nim zostać i jakie trzeba mieć predyspozycje?

Zbilansowana dieta pełna cennych składników odżywczych to podstawa zdrowego stylu życia, który pozwala jeszcze bardziej kompleksowo zadbać nie tylko o swoje ciało, ale i o ducha. Nie dziwi więc fakt, że coraz więcej młodych ludzi wiąże swoją przyszłość z pracą dietetyka, którym wbrew pozorom nie jest tak łatwo zostać. Jakie trzeba mieć kwalifikacje i predyspozycje do wykonywania tego zawodu? Podpowiadamy.

Kim jest dietetyk?

Czym zajmuje się dietetyk? Odpowiedź na to pytanie wydaje się banalnie prosta, jednak w rzeczywistości trzeba rozwiać wszelkie wątpliwości. W powszechnej świadomości utarło się, że dietetyk pomaga zgubić zbędne kilogramy osobom zmagającym się z nadwagą. Po części jest to prawda, jednak praca w zawodzie dietetyka jest znacznie bardziej zaawansowana. Osoba na podobnym stanowisku jest specjalistą z dziedziny szeroko pojętego żywienia, który obejmuje swoją opieką zarówno osoby zdrowe, jak i chore. Dietetyk musi posiadać rozległą wiedzę nie tylko z zakresu dietetyki, ale również biologii, biochemii, anatomii, a nawet psychologii czy medycyny.

Dietetyk i jego obowiązki

Jakich zadań musi podejmować się dietetyk w swojej codziennej pracy? Zakres obowiązków może różnić się w zależności od pełnionej funkcji czy miejsca zatrudnienia, jednak kilka punktów pozostaje niezmiennych. Dietetyk bardzo często zajmuje się m.in. oceną nawyków żywieniowych i analizą codziennego jadłospisu pacjenta, określaniem wpływu poszczególnych grup produktowych na jego stan zdrowia, badaniem składu artykułów spożywczych, analizą składu ciała, opracowywanie metod leczenia dla osób z zaburzeniami odżywania, planowanie diety dla osób zdrowych i chorych, etc.

Dietetyk – jak nim zostać?

Kto może zostać specjalistą od żywienia? To pytanie zadaje sobie wielu maturzystów, którzy zastanawiają się nad pokierowaniem swojej ścieżki zawodowej. Najwięcej możliwości daje ukończenie studiów wyższych na kierunku dietetyki – zarówno pierwszego, jak i drugiego stopnia. Uzyskanie tytułu licencjata czy magistra uprawnia nie tylko do pracy w prywatnych gabinetach, ale przede wszystkim w podmiotach leczniczych. Warto również pamiętać, że dietetyk po studiach wzbudza nie tylko większe zaufanie społeczne, ale i wypada korzystniej w oczach przyszłego pracodawcy, więc łatwiej starać się o posadę zarówno w Olsztynie, jak i w innych miastach w Polsce, o czym można przeczytać na https://swidnica24.pl/2021/05/olsztyn-praca-dla-studentow-z-wroclawia-tak-to-mozliwe/.

Istnieje jednak inny sposób, aby móc nazywać siebie wykwalifikowanym dietetykiem. Należy zapisać się do szkoły policealnej, gdzie kształcenie w tym kierunku najczęściej trwa 1-2 lata, w zależności od placówki. Co ciekawe, osoby, które ukończyły szkołę wyższą na innym kierunku mogą się „przebranżowić”, a pomogą w tym studia podyplomowe, które najczęściej trwałą dwa semestry. Warto również pamiętać, że zadaniem każdego specjalisty żywienia jest uzupełnianie swojej wiedzy i uczęszczanie na kursy doszkalające.

Dietetyk – jakie trzeba mieć predyspozycje?

Czy każdy nadaje się do pracy w zawodzie dietetyka? Okazuje się, że odpowiednie kwalifikacje i kompetencje zawodowe mogą nie wystarczyć. Osoba piastująca podobne stanowisko powinna wyróżniać się takimi cechami charakteru jak m.in. poczucie odpowiedzialności, sumienność, komunikatywność czy empatia. Bardzo cenne w tym zawodzie okazują się umiejętności nawiązywania długotrwałych relacji, samodzielność czy dobra organizacja pracy.